A vetélkedő ötletgazdája és szervező háziasszonya Harangozó Katalin  tanárnő. Fővédnöke Dallos Gyula „Huszonötszörös bajnok, díjlovagló, a magyar lovassport örökös bajnoka, Európa-bajnoki bronzérmes, mesteredző, a díjlovagló lószakág volt szövetségi kapitánya, a Magyar Sportért díj II. fokozatának kitüntetettje, Dunakeszi Díszpogára.

A vetélkedő elsőként az alsó- és felső tagozatosok körében került meghirdetésre. Mucsa Csabáné, akkori igazgatóhelyettes asszony gondolata volt, hogy az főváros agglomerációjában fekvő alvóváros polgáraiból lokálpatrióta, a közösségükért tenni akaró és tudó, annak múltját ismerő, s így jövőjét építő város épüljön. Vízióját a helytörténeti vetélkedő megszervezésével valósította meg, több évtizedes hagyományt alakítva ezzel. Bár az alsó tagozatos versenyek nem sokkal később megszűntek, a vetélkedőt a felső tagozatosok körében üggyé emelte Harangozó Katalin tanárnő. Mint minden amihez hozzányúl, ez a verseny is méltó helyére emelkedett az évek során. Külsőségeiben és leginkább tartalmában olyan különleges magasságokba emelte, mint kevés dolgot városunkban.

2015 óta saját honlappal is rendelkezik a vetélkedő, aminek az is célja, hogy összegyűjtse a városunkról szóló híradásokat, interneten fellelhető helytörténeti anyagokat.

A vetélkedő honlapja: https://dunakeszihelytortenetivetelkedo.blogspot.hu/ 

A vetélkedő időpontja: 2021. november 19. péntek 14.30 óra