Iskolarendőr

Az elmúlt tanév során országosan 2192 iskolarendőr vigyázott a diákokra 2784 oktatási intézményben és azok környékén. A diákoknak 10729 alkalommal tartottak prevenciós előadásokat, ezeket 13800 osztály 273901 tanulója hallgatta meg. A szülők és pedagógusok számára 1374 előadást tartottak, továbbá részt vettek 2699 iskolai rendezvényen is. A pedagógusokkal egyeztetve a szakemberek előadásaikon az adott korosztályt érintő problémák mellett az aktuális évszak veszélyeihez kapcsolódó bűn- és balesetmegelőzési tanácsokkal látták el a tanulókat. Az iskolarendőrökkel nem csak a tájékoztató előadásokon találkozhattak a diákok, az intézményekben kihelyezett elérhetőségeken személyesen is felvehették velük a kapcsolatot.

A helyi rendőri szervek szeptemberben kiemelt jelenlétet biztosítottak azon általános iskolák közelében, ahol ezt a közlekedésbiztonsági elemzések indokolták. Ennek keretében csaknem 1300 helyszínen 1465 rendőr teljesített szolgálatot, munkájukat mintegy 700 polgárőr és 70 közterület-felügyelő segítette. A iskolarendőrök közreműködtek az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság által meghirdetett gyermek- és ifjúsági közlekedésbiztonsági versenyeken; a Kerékpáros Iskola Kupán, Biztonságos közlekedés gyerekszemmel című rajzpályázaton, illetve a Középiskolás Közlekedésbiztonsági Kupán.

A program célja kettős:

  • a szülők nem közvetlenül a rendőrséghez, hanem egy, az iskolával folyamatosan kapcsolatban álló rendőrhöz fordulhatnak kéréseikkel, kérdéseikkel.
  • az iskolarendőr folyamatosan tartja a kapcsolatot az iskolával, a feladatai közé tartozik a közlekedésbiztonságra nevelés és a bűnmegelőzés, részt vesz osztályfőnöki órákon.

Az "iskola rendőre” program a 2014/2015-ös tanévben is folytatódott, a szakemberek szolgálatba álltak, hogy felügyeljék az oktatási intézmények környezetét és a diákok biztonságát.

Iskolánkban  Juhász Ádám látja el az iskolarendőri teendőket.

juhasza@pest.police.hu