Iskolagaléria

 
Losonci Miklós: Iskolagaléria Dunakeszin - képzőművészeti élet a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában 1995. (Az első ötven tárlat története)
 
"Minden tekintetben mozdító jellegű az iskolatárlatok sora Dunakeszin. Mozdul a kezük, mozdul a szellemiségük, s ha nem is mindig nyilvánvaló, de a képek esztétikai rendje rejtélyes csatornákon áramolva finomítja az intézmény, az ott élő, alkotó emberek közérzetét. Megtörténik, hogy a mű módpsítja a gyermek képzeletét, az is adódik, hogy múzeumlátogatásra ösztönöz, arra, hogy műemlékek közelébe jutva a későbbiek során sokan úgy döntenek, - kapcsoolatot létesítenek épületek, szobrok, festmények várakozó üzenetével. A pillanat varázsa, mely iskolás közegben éri őket,  - a továbbiakban is maradandóvá árnyaljék a fölismerést és az élményeket, szellemi útjelekké válnak a további "nagy utazásban".
 
(Részlet a kiadványból)
 
 
Losonci Miklós: Iskolagaléria Dunakeszin - képzőművészeti élet a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában 2008. (Újabb ötven tárlat története)
 
"Harangozó Katalin írja, hogy "galériák születhetnek hhivatalos kultúrprogram megvílósulásaként, üzleti vállalkozásból, hitelekből és adományokból, de olykor a semmiből is." Ez a "semmi" a gondolat, a lelkesedés, a gyermekszeretet, olyátható, csöndes háttér, mely világokat mozgat. Dunakeszin is így kezdődött. Akadt egy tanár, aki az üres térben megpillantotta a lehetőséget, akad egy mindenre figfyelő, érző igazgató, aki fölkarolta az ideát, s elindult a varázslat..."
(Részlet a kiadványból)