Szülői levél és cikk

2016.01.06 10:53

Kedves levél érkezett ma az elektornikus postaládámba. Szívet melengető, jó érzésekkel eltöltő - így az év elején. Bíztató, bizalomra, reményre okot adó. Arra sarkalló, hogy érdemes, hogy vannak, akik azon fáradoznak, hogy jó hírét vigyék az iskolánkban folyó nevelésnek, az itt elinduló, akár hagyományt is teremthető kezdeményezéseknek. Én ezeknek a híreknek adok hitelt, számomra ez az érték, s tudom, hogy sok szülő ebben partner, ennek örül, s nem közösségi oldalakon fölröppenő, botrányszagot árasztó álhíreszteléseknek. A Kőrösi ettől erős iskola. Köszönet illeti mindazokat, akik ebben az elképzelésében támogatják az intézményt, a nevelőinket és a pedagógiai elképzeléseket. 

Szeretettel adom közre a cikket, amivel hírt ad a szülő a nagyszerű kezdeményezésről. Olvassák hasonló szeretettel, ahogyan azt én is tettem:

Kisiskolás Betlehem

Régi hagyományt elevenítettek fel a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola 3/A. osztályos diákjai. Tizenöt kisgyermek (napközis tanáruk, Takácsné Dévényi Zsuzsa vezetésével) betlehemes játékot tanult be és adott elő a karácsonyi időszakban. A szervezésben és a kivitelezésben osztályfőnökük (Törökné Baráth Andrea) is közreműködött.

A betlehemezésnek az volt a különlegessége, hogy nem egy egyszeri előadásként került megtartásra, hanem a kisgyermekek az érdeklődő szülők és nagyszülők meghívásainak tettek eleget, műsorukat a vendéglátó családok otthonaiban adták elő. Valódi betlehemezés volt tehát ez, olyan, mint régen, szüleink, nagyszüleink idejében. A gyermekek házról házra jártak, kopogtattak és magukkal hozták a karácsony hangulatát. A szülők, testvérek és a nagyszülők érdeklődéssel és néha bizony könnyes szemmel követették végig a színvonalas produkciót. József szálláskeresését, Mária gyermekien tiszta és őszinte énekét, a három király és a pásztorok tisztelet tételét, az angyalok történetvezetését. Egyszóval: Jézus születését.

A betlehemes játékot követően a vendéglátó családok süteménnyel, teával és üdítővel kínálták meg a szereplőket, akik nagy lelkesedéssel fogyasztották a finomságokat. Mindezek után a fellépő gyermekek játszottak és beszélgettek még a helyszíneken, majd összecsomagolták korhű jelmezeiket és a sokszor általuk hozott vagy készített kellékeket és továbbindultak. Mindösszesen 10 családot kerestek fel a két nap alatt. Nemcsak Dunakeszin, de Gödön is. A rövid idő és a nagy távolságok miatt a gyermekek nem gyalogosan közlekedtek, hanem, szülői és tanári közreműködéssel, autóval jutottak el egyik vendéglátótól a másikig.

Jó volt látni azt, hogy ezek a gyermekek tudnak koncentrálni, tudnak fegyelmezetten feladatot teljesíteni. És tudnak elevenek lenni, vásott kisgyermekként viselkedni. Sokat kell még tanulniuk, de jó kezekben vannak, hiszen nem csak a mostani kor kihívásaira készülnek fel, de az elmúlt idők szép és követendő hagyományaival is megismerkednek. Megváltó ugyan egyikükből sem lesz, de EMBER biztosan…

- barpet -